zondag 8 september 2013

Voorkom uitglijden!

Jaarlijks zijn er bijna 50.000 ongevallen bij senioren in en om het huis waarvan er ruim 4.500 ongevallen gebeuren in de badkamer (bron: Veiligheid.nl). Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door valpartijen als gevolg van uitglijden.

Veiligheid in de badkamer, een veel voorkomend onderwerp op het gebied van langdurig zelfstandig wonen voor ouderen.

De badkamer is een plek in het huis waar helaas nog altijd vele ongelukken gebeuren als gevolg van gladheid. Toch kun je een heleboel zelf doen om de kans op glijden en uitvallen zo klein mogelijk te maken. 

Mensen met een beperking en ouderen hebben een grotere kans op uitglijden in de badkamer dan gezonde mensen.
Ik raad je daarom aan om goed naar de ondergrond te kijken.

Als eerste moet je kijken naar losliggende badmatjes en kleedjes. Deze dien je eigenlijk altijd te verwijderen uit je badkamer.

Losse kleedjes kunnen namelijk verschuiven waardoor je kunt struikelen.

Nu de obstakels verwijderd zijn is het tijd om de kijken naar de vloertegels van de badkamer.

Stroef maken badkamertegels


Om de ondergrond stroef te maken heb je eigenlijk de keus uit 2 mogelijkheden; Of je past de huidige badkamertegels aan (coating of etsen) of je plaatst antisliptegels.

Antisliptegels plaatsen vereist wel hak- en breekwerk waar niet iedereen op zit te wachten.

Antisliptegels; Dit zijn vaak badkamertegels met een grove structuur/profiel. Je kunt zelf kiezen hoe stroef je een vloer wilt hebben. De mate van stroefheid wordt uitgedrukt in een R-klasse. Hoe hoger de klasse, des te stroever de tegel is. Een bekend merk van antisliptegels is Mosa.

Wil je liever niet de hele boel verbouwen, kijk dan eens naar de andere optie; de huidige tegels aanpassen met een coating of etsen.

Hoe maak je badkamertegels nu stroef?

Op deze website zal ik je vertellen hoe je dit kan doen!

Geen opmerkingen: