Antislip in Badkamer

Per jaar zijn er bijna 50.000 ongevallen bij senioren en minder validen in en om het huis waarvan er ruim 4.500 ongevallen gebeuren in de badkamer (bron: Veiligheid.nl).

Een groot deel hiervan wordt veroorzaakt door valpartijen als gevolg van uitglijden. Veiligheid in de badkamer, een veel voorkomend onderwerp op het gebied van langdurig zelfstandig wonen voor ouderen.

De badkamer is een plek in het huis waar helaas nog altijd vele ongelukken gebeuren als gevolg van gladheid. Toch kun je een heleboel zelf doen om de kans op glijden en uitvallen zo klein mogelijk te maken.

De grootste oorzaak van valpartijen in de badkamer is het uitglijden op de natte tegels.

Als gevolg van de hoge vochtigheidsgraad en de warmte kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan in de badkamer.

Vaak sta je met blote voeten in de badkamer waardoor je minder grip hebt op de vloer. Vaak adviseren ze dan om de badkamertegels stroever te maken.

De vraag is alleen hoe doe je dit?

Als er geen antisliptegel op de vloer ligt kun je er voor kiezen om de vloer te coaten of te etsen.

Bij een antislipcoating breng je een structuur laag aan waardoor je meer grip hebt. De structuur van de tegel wordt dus ook niet aangetast. Na een paar jaar zul je opnieuw een coating moeten aanbrengen omdat het in de loop van de tijd slijt.

Bij het etsen van de tegels zorg je er voor dat de structuur van de tegel wordt bewerkt. Door een substantie er op te smeren worden er microgaatjes gemaakt in het glazuur van de vloertegel. Hierdoor ontstaat er een reliëf waardoor de tegel meer weerstand geeft. Het etsen is blijvend en kan de steen dus aantasten.

Het is ontzettend belangrijk om de antisliptegels of behandelde tegels goed schoon te houden.

Vanwege de structuur op de tegel blijft er vaak zeep en vetresten achter op de tegels. Hierdoor wordt het effect van de antislip minder. Zorg er dus voor dat je na elke douchebeurt alle vloertegels goed schoon én droog maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.